Kestävän asumisen teesit
Säästä rahaa ja aikaa
Säästä rahaa ja luontoa - Kestävä asuminen on fiksu valinta
Pienillä jutuilla iso muutos - myös rahallisesti
Tekemällä asumisessa pieniä päätöksiä ja tekoja päivittäin, saadaan riittävän monella teolla aikaan muutoksia isommissa virroissa. Näistä isommista virroista muodostuu asumisen hinta eli vuokra. Me olemme päättäneet, että meillä asumisen hinta on mahdollisimman edullinen.
Edullinen asumisen hinta ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Me teemme töitä sen eteen, että näin olisi myös tulevaisuudessa. Sinulla on myös tärkeä rooli tässä missiossa.
Esimerkiksi kierrättämällä ja lajittelemalla oikeisiin astioihin, vähennät jäteauton käyntejä. Kun jäteauto käy harvemmin kääntymässä pihassa, euroja säästyy ja asumisen kustannukset laskevat. Kun tällaisia pieniä tekoja tehdään useasti ja laajalla rintamalla, asumisen kustannukset pysyvät kurissa.
Mutta paras juttu tässä on se, että suurin osa pienistä teoista näkyy heti omassa lompakossasi säästöinä, oikeina euroina. Keräsimme alle kestävän ja edullisen asumisen tärkeimmät teesit, joilla voidaan alkaa säästötalkoisiin.
Kestävän asumisen teesit
0. Ennen muuttoa
Säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jo ennen muuttoa. Kodin sijainnilla ja koolla on väliä ja oikein valitsemalla saa ensimmäiset säästöt taskuun samantien. Oletko miettinyt, että esimerkiksi pieneen kotiin menee vähemmän turhia huonekaluja? Keräsimme alle tärkeimmät teesit ennen muuttoa. Ottamalla ne haltuun saat säästöt talteen heti kättelyssä.
Vuokraa oikean kokoinen koti
"Kun halvalla sai otin suuremman" ei ole toimiva tapa kotia valitessa. Jos kaksio riittää, on se siis paras vaihtoehto. Lisähuoneita ei kannata ottaa pölyttymään tai sisustettavaksi turhaan. Oikea koko on aina paras sekä edullisin vaihtoehto. Se näkyy heti vuokran suuruudessa, sähkölaskussa sekä muissa kustannuksissa.
Mieti sijaintia
Kotia valitessa kannattaa kiinnittää paljon huomiota sen sijaintiin, sillä liikkumiseen töihin, harrastuksiin tai vaikkapa kauppaan menee paljon rahaa. Toisaalta mukavassa paikassa mieli rauhoittuu, joten sitäkin on hyvä miettiä. Kodin sijainti on aina monen tekijän summa, jota kannattaa miettiä tarkkaan. Kun koti on mieleinen, muuttoa ei tarvitse miettiä kovinkaan usein.
Karsi turha tavara
Muutossa tulee pakosta käytyä läpi tavara toisensa jälkeen. Ennen tavaroiden pakkausta on hyvä käydä ne ajatuksella läpi, ja luopua turhasta, monesti niistä, joille ei ole löytynyt käyttöä vuosikausiin. Myymällä tavaraa voit tienata mukavan rahan vaikkapa uuden kotisi sisustamiseen. Kätevää, eikö!
Kestävän asumisen teesit
1. Kotona
Kotona on hyvä pitää järjestystä ja rutiineja yllä. Kun tavarat ovat järjestyksessä ja koti siisti, säästät mukavasti rahaa turhien ostosten jäädessä pois. Kaiken kukkuraksi hyvin pidetty ja siisti koti on ekoteko myös rakennukselle. Säännöllisellä siivouksella kodin pinnat pysyvät hyvässä kunnossa todella pitkään ja säännöllisesti tuulettamalla sisäilma on raikasta ja asuminen mukavaa.
Siivoa viikoittain
Säännöllinen siivous on kun laittaisi rahaa pankkiin. Kun tavarat ovat paikallaan et osta turhia juttuja, sisäilma on raikasta pölyn ollessa poissa ja kotisi pysyy viihtyisänä. Puhdas koti myös pysyy hyvässä kunnossa. Ja hyvässä kunnossa pysyvä koti on yksi parhaista tavoista pitää vuokra edullisena.
Tuuleta silloin tällöin
Paras tapa raikastaa huoneilmaa on tuulettaa kotia säännöllisin väliajoin. Monesti, jos talossa on painovoimainen ilmanvahto, tuulettaminen on suositeltavaa. Tuulettamalla hiilidioksidia poistuu asunnosta ja ilmasta tulee raikkaampaa. Tämä on fiksua, sillä raikkaassa sisäilmassa olet pirteämpi ja tehokkaampi lähes huomaamatta.
Huolla ja huolehdi
Kotia pitää huoltaa, vähän kuten autoakin, jotta vältytään suurilta ongelmilta. Säännöllinen siivous on hyvä alku, mutta välillä on hyvä katsoa onko lattiakaivot puhtaat, hajulukossa roskaa tai ilmanvaihtokanavissa jotain likaa. Tällä tavoin pidät kodin hyvässä kunnossa ja huolehdit vuokralaisen velvollisuuksistasi.
Ilmoita vioista
Joskus asioita menee rikki, tukkoon tai tulee vaikkapa vuotoja putkiin. Vioista ja huoltotarpeista on ilmoitettava viipymättä huoltoon, kuten vuokralaisen velvollisuuksiin kuuluu.
Tilanteita, joissa huoltoa tarvitaan ovat esimerkiksi putkitukokset, WC-pytyn vuotaminen, vesivuodot ja muut vastaavat. Vuotava pytty on esimerkiksi rahasyöppö vailla vertaa, joten pytyn nopea korjaaminen on kotisi, sinun sekä meidän kaikkien etu.
Lämpö-
tilalla on väliä
Tiesitkö, että kotisi lämpötilalla on väliä. Alentamalla lämpötilaa tapahtuu ihmeitä: rahaa säästyy, olet virkeämpi ja tehokkaampi, nukut paremmin ja nautit puhtaammasta sisäilmasta. Samalla kun fiilis paranee, rakennus kuluttaa vähemmän energiaa, joka on taas yksi teko lisää edulliseen ja kestävään asumiseen. Jo yhden lämpöasteen vähentäminen esimerkiksi makuuhuoneessa on askel oikeaan suuntaan.
Älä pidä sähkö-
laitteita "hereillä"
Nykyään kodissa on iso määrä erilaisia sähkölaitteita, jotka syövät rahaasi koko ajan lähes huomaamatta. Jos haluat pitää piilosähkönkulutuksen kurissa, sammuta valoja ja vältä laitteiden turhaa "hereillä" oloa. Ne voivat hyvin myös sammutettuina. Tähän paras keino on esimerkiksi jatkojohdot, jossa on ON/OFF asennot.
Vähem-
mällä vedellä
Veden liikakulutus on monesti helppoa, sillä sen juoksuttaminen hanasta on vaivatonta. Kuitenkin lämmön ja sähkön ohella vesi ja sen lämmittäminen on yksi suurimpia kulueriä vuokrassa. Kun koko talo suihkuttelee vain tarpeellisen, pesee pyykkiä täysissä koneissa ja hieman tarkkailee miten vettä kuluttaa, vuokralla ei ole painetta nousta, vaan pikemminkin laskea.
Kestävän asumisen teesit
2. Arjessa
Maalaisjärjellä arjessa pääsee helposti miljoonan alkuun. Oletko miettinyt, että kilpailuttamalla sähköä, vähentämällä ruokahävikkiä, pesemällä täysiä koneita pyykkiä ja myymällä käyttämätöntä tavaraa saat helposti säästettyä satasia vuodessa, jopa enemmän. Keräsimme kestävään arkeen ja asumiseen parhaat teesit:
Ruoka-
hävikki syö rahaa
Paljonko kahvia menee vuodessa viemäristä? Montako kertaa homeinen leipä on mennyt roskikseen? Ostamalla oikean määrän ruokaa, pakastamalla vaikkapa leipää tai keittämällä oikean määrän kahvia olet jo oikealla tiellä. Ruokahävikkiä on siis helppo vähentää, ja se sataa aina heti omalle tilillesi. Samalla jäte vähenee astioissa pihalla, ja taas mennään kohti edullisempaa elämää säästöjen kera.
Kilpailuta sähkö
Sähkösopimuksen vuosittaisella kilpailuttamisella saat ilmaista säästöä, sillä monesti vanha sopimuksesi ei ole se edullisin vaihtoehto. Samalla voit helposti vaihtaa uusiutuvalla energialla tuotettuun vaihtoehtoon, joka nykypäivänä on todennäköisesti se edullisin vaihtoehto.
Siirrä posti digiin ja kiellä mainokset
Liimaa oveesi tai postilaatikkoosi "ei mainoksia" tarra ja säästät rahaa, aikaa ja luontoa. Turhaa paperia ei kanneta eteiseesi, sinun ei tarvitse kantaa niitä takaisin ulos kierrätykseen etkä tee enää turhia heräteostoksia. Kaikki voittaa, selkeä peli. Lopuksi voit vielä siirtää kaiken postin digitaaliseen muotoon, jos se tuntuu toimivalta.
LED-lamput kunniaan
LED-lamput ovat hyvä ja paras tapa vähentää sähkökuluja: ne kestävät pitkään, valaisevat tehokkaasti ja kuluttavat vähemmän energiaa edeltäjiinsä verrattuna. Vaikka ne ovat hehkulamppuja kalliimpia, ne maksavat itsensä nopeasti takaisin. Vaihda siis rikkoutuneen hehkulampun tilalle LED.
Saako sen käytettynä?
Ostamalla käytettynä uuden sijaan voit säästää jopa satasia tai tuhansia euroja vuodessa. Monesti suurimmat säästöt tehdään muuton yhteydessä, kun kotiin hankitaan kodinkoneita, huonekaluja ja muita käyttöesineitä. Fiksu menee siis kierrätyskeskukseen ja ostaa monesti laatua ja edullisesti. Tästäkin viisaudesta luonto kiittää, lompakon ohella.
Myy vanha tavara
Muutossa tulee käytyä läpi tavara toisensa jälkeen niitä laatikkoon pakatessa. Samalla kun tavaraa asettelee laatikkoon, on hyvä käydä ne läpi ja luopua turhasta sekä käyttämättömästä "omaisuudesta". Myymällä "laatikko-omaisuuden" varaston perukoilta voit tienata mukavan rahan vaikkapa uuden kotisi sisutamiseen tai vaikkapa lomailuun. Kätevää, eikö!
Lainaa naapurilta
Sinulla voi olla porakone ja naapurilla vaikkapa marjapoimuri. Yhdessä teillä on siis asiat aika hyvin. Naapureilta saattaa löytyä paljon asioita, joita saatat tarvita satunnaisesti tai muutaman kerran vuodessa. On siis fiksua kysyä naapurilta ennen kun säntää kauppaan ostamaan. Naapureilta voi tarttua matkaan myös paljon muutakin, kuten vinkkejä, kuulumisia ja tarinoita.
Pyöräile kuntoon
Hyödynnä ilmaiset kilometrit ja pyöräile lähialueella kaikki matkat. Samalla, kun oma kunto kohenee polttoainetta säästyy litroittain ja voit käyttää rahat muuhun, vaikkapa lomailuun.
Ja jos pyöräily ei ole sinun juttu, niin potkulaudat ja muut menopelit ovat oiva tapa liikkua ympäriinsä.
Osta kestävää, tarpeeseen
Kun ostat kestäviä tuotteita tarpeeseen, pitkässä juoksussa lompakkosi kiittää, isosti. Tämän lisäksi, kun ostat vain tarpeelliset asiat, pienenee hiilijalanjälkesi 9 prosenttia vuodessa. Tämä vastaa 4 900 autolla ajetun kilometrin. (Sitra, 2017)
Korjaa ja huolla
Korjattu tuoli on selkeää säästöä. Monesti nykyisen korjaaminen itse on paras tapa säästää rahaa, aikaa ja raaka-aineita. Samalla saa itselleen antoisaa puuhastelua, ja rahat jää odottamaan seuraavaa ja tarpeellisempaa kohdetta.
Hyödynnä lähi-
ympäristö
Naapurissa saattaa olla loistavia marjametsiä, siistejä lenkkipolkuja tai mukava kirpputori. Ennen kun lähtee kauemmas, kannattaa tutkia mitä lähiseudulla on annettavaa. Uskomme, että yllätyt.
Keskitä pyykki-
päivä
Joka päivä ei kannata pestä vajaita koneita pyykkiä. Keskittämällä pyykinpesua ja pesemällä täysiä koneellisia säästät sähköä, pesuaineita ja vettä. Myös alhaisessa lämpötilassa peseminen on fiksua ja nykykoneilla jälki on silti puhdasta. Jos taloyhtiössä on pyykkitupa se kannattaa aina hyödyntää. Näin vältät oman koneen ostamisen kustannuksen ja vaivan.
Kestävän asumisen teesit
3. "Roskakatoksella"
Enää talosi pihan astioissa ei ole jätettä, vaan raaka-ainetta. Tiesitkö, että biojätteestä tehdään esimerkiksi biokaasua tai sähköä, ja sekajätteestä lämpöä tai sähköä. Lasit ja metallit menevät uusien tuotteiden raaka-aineeksi ja muovi sekä kartonki hakevat paikkansa kiertotaloudessa uusien tuotteiden valmistuksessa.
Kun laitat kotisi jätteet oikeisiin astioihin, niistä tehdään hyviä asioita, ja samalla asumisen kulut laskevat. Käytännössä asia menee näin:
- Jokainen jätejae laitetaan omaan astiaansa ja astiat täyttyvät tasaisesti.
- Tyhjennysauto käy harvemmin tyhjentämässä täysiä astioita
- Materiaalit ohjautuvat nätisti uusien tuotteiden raaka-aineeksi ja teollisuus saa oikein lajiteltua tavaraa.
- Kaukana ei ole myöskään maailma, jossa kaikki mitä jäteastioihin laitetaan on rahanarvoista, kuten panttipullot nykyään.
Biojäte poltto-
aineeksi tai sähköksi
Banaaninkuoria ei kannata heitellä ihan minne sattuu eikä muutakaan biojätettä tulisi laittaa sekajätteeseen. Lähes poikkeuksetta biojätteestä tehdään esimerkiksi sähköä tai polttoainetta.
Lahjoita eteenpäin
Monesti tulee eteen tilanne, että kaikkea tavaraa ei enää tarvitse. Jos se on edelleen käyttökelpoista, laita se eteenpäin. Kierrätyskeskus, kirpputorit ja vaikkapa tori.fi ovat hyviä ja nopeita tapoja saada tavaralle uusi koti. Myös naapurit saattavat tarvita, joten heiltä kannattaa myös kysyä.
Kierrättä-
mällä ikuinen elämä
Oikein kierrätettynä esimerkiksi lasi kiertää pitkään. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kerran tehty purkki menee kotitaloudesta toiseen tehden aina pienen mutkan kierrätyksen kautta. Väärään paikkaan heitetty lasi katkaisee hienon matkan ja pitää taas tehdä uutta materiaalia.
Sekajäte lämmöksi
Kaikkea ei voi uudelleen käyttää, joka Suomessa tarkoittaa sekajätteeksi joutumista. Siitäkin tehdään lämpöä, joten sekin "jäte" ohjautuu hyötykäyttöön esimerkiksi kaukolämpönä moneen kerros- tai rivitaloon.