Ennen muuttoa, asumisen aikana tai pois muuttaessa
Asukkaan asiointi
Todennäköisesti joku muukin on jo kysynyt samaa
Ohjeita sujuvaan asumiseen
Keräsimme tähän asukkaalle tärkeitä asioita sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Ennen muuttoa
Katso usein kysytyimmät asiatAsumisen aikana
Katso usein kysytyimmät asiatPois muuttaessa
Katso usein kysytyimmät asiatUsein kysytyt kysymykset
0. Ennen muuttoa
Miten haen asuntoa?
Asuntoa haetaan täyttämällä asuntohakemus.
Meillä asunnon saannin edellytyksenä on huolella täytetty asuntohakemus. Asuntohakemuksen voit tehdä täällä. Mikäli hakemuksen täyttö verkossa ei onnistu, niin se voidaan hoitaa myös puhelimitse.
Asuntohakemuksen täyttäminen
Asuntohakemus löytyy tästä sekä jokaisen kohteen omalta talosivulta tai ylävalikosta.
Hakemus tulee täyttää huolella. Olemme hakemuksen täyttämisen jälkeen tarvittaessa yhteydessä sopiaksemme näytöstä tarkemmin.
Emme kontaktoi kaikkia asunnon hakijoita erikseen. Mikäli et ole varma menikö hakemuksesi perille, kannattaa tiedustella asiasta puhelimitse tai viestillä.
Vakuus
Vuokravakuuden määrä vaihtelee yhden kuukauden vuokrasta lakisääteiseen ylärajaan, joka on kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa.
Vakuus määräytyy aina tapauskohtaisesti. Vakuuden määräytymiseen vaikuttavat maksu- sekä asumishistoria.
Vuokrasopimuksen allekirjoitus
Vuokrasopimukset allekirjoitetaan pääsääntöisesti sähköisesti.
Myös normaali allekirjoitus on mahdollinen, mikäli olosuhteet estävät sähköisen allekirjoituksen.
Suosimme sähköistä allekirjoitusta vuokrausprosessin nopeuttamiseksi.
Lemmikit
Meille lemmikit ovat tervetulleita, mutta niistä sovitaan aina tapauskohtaisesti vuokrasopimuksessa.
Myös lemmikkien määrä sovitaan erikseen, ja vain maltillinen määrä (1-3 lemmikkiä) saa tulla meille asustelemaan, jotta naapurisopu säilyy ja asunto pysyy hyvässä kunnossa.
Kotivakuutus
Uuden kotisi vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti sinulla tulee olla voimassa oleva kotivakuutus, joka sisältää sekä koti- että vastuuvakuutuksen.
Vakuutuksen voit ottaa itse valitsemastasi yrityksestä. Kotivakuutus tuo turvaa sinulle sekä perheellesi, kun sitä eniten tarvitaan. Yleisiä tilanteita, joissa vakuutus on kultaakin kalliimpi ovat esimerkiksi tulipalon, vesivahingon tai varkauden aiheuttamat omaisuusvahingot.
Kimppa-asuminen
Vainio Kodit vuokraa kotejaan myös kimppa-asunnoiksi, mutta varsinainen vuokrasopimus tehdään korkeintaan kahden asukkaan nimiin.
Käytännössä vuokratessanne kaveriporukalla yhteisen kodin, on siinä kaksi päävuokralaista ja loppujen tulee tehdä päävuokralaisten kanssa alivuokrasopimus. Silloin asunnosta ovat päävastuussa päävuokralaiset, ja alivuokralaiset taas ovat vastuussa päävuokralaisille.
Avaimet
Avaimien nouto / luovutus sovitaan aina vuokrasopimuksen allekirjoituksen jälkeen.
Ohjeet avaimista saat vuokrasopimuksen kanssasi tehneeltä henkilöltä.
Avaimia luovutettaessa vakuuden tulee olla maksettu ja maksusta tulee olla tosite.
Muuttajan muistilista
Keräsimme tänne muuttajan muistilistan, jotta sujuva muutto onnistuu ja arki lähtee etenemään uudessa kodissa hienosti.
Sähkösopimus
Sähkö ei sisälly vuokraan, ellei sitä ole mainittu erikseen vuokrasopimuksessa.
Sähkösopimuksen voit tehdä haluamasi sähköyhtiön kanssa jo ennen muuttoa, jotta uuden kodin sähköt toimivat muuttopäivästä alkaen eikä tarvitse muuttaa pimeässä 😉
Esteet vuokra-asunnon saamiselle
Vuokra-asunnon hakemisen esteitä ovat suomalaisen henkilötunnuksen puuttuminen / puutteellisuus ja huomattavat maksuhäiriömerkinnät.
Vuokrauskäytäntömme mukaisesti tarkastamme kaikilta asunnonhakijoilta maksukäyttäytymisen Dun & Bradstreetin tietokannasta. Maksuhäiriömerkinnät voivat olla asunnon saannin este, mutta vähäiset ja kertaluonteiset merkinnät eivät kaikissa tapauksissa estä asunnon saantia. Vuokravelka edellisistä kohteista estää asunnon saamisen lähes poikkeuksetta.
Hakemukset käsitellään aina tapauskohtaisesti, joten mikäli olet kiinnostunut asunnosta, etkä ole varma luottokelpoisuudestasi, asunnon hakeminen kannattaa aloittaa asuntohakemuksen täyttämisellä.
Mieleistä kotia ei löytynyt?
Jos mielessä on tietty asunto tietyssä talossa, mutta se ei ole vapaana, kannattaa jäädä taloon jonoon.
Täytä tällöin asuntohakemus ja kirjaa toiveesi tarkasti hakemukseen. Olemme sinuun yhteydessä heti, kun toiveitasi vastaava koti on taas saatavilla.
Etsitkö kotia?
Täytä asuntohakemus ja olet askeleen lähempänä uutta kotia. Kun täytät hakemuksen ennen yhteydenottoa, pystymme palvelemaan sinua sujuvammin.
Muuttajan muistilista
Muuttoa tehdessä on hoidettava muutamia tärkeitä asioita, jotta asiat sujuvat mutkattomasti ja arki lähtee rullaamaan taas normaalisti. Keräsimme tähän tärkeimpiä asioita sujuvaan muuttoon.
Mieleistä kotia ei löytynyt?
Haluat kodin tietystä talosta ja asunto ei ole nyt vapaana?Täytä asuntohakemus toiveidesi kera ja liity jonoon.
Usein kysytyt kysymykset
1. Asumisen aikana
Ota yhteyttä huoltoon, kun:
- 1. kaikissa kiireellisissä tapauksissa, esim. jos kotona tai yleisissä tiloissa on vesivahinko
- 2. haluat muuttaa ovessasi olevaa nimikylttiä
- 3. olet unohtanut avaimen ja haluat sisään. Tällöin oven avauksen yhteydessä on todistettava henkilöllisyys.
- 4. kodissa on liian kylmä tai kuuma tai ilmanvaihto ei toimi
- 5. havaitset vikoja tai puutteita kodissasi, talon yhteisissä tiloissa tai laitteissa tai ulkoalueiden hoidossa
- 6. hissin toimintaan liittyvissä hätätapauksissa soita suoraan hissihuoltoon (yhteystiedot löytyvät hissistä)
Ota yhteyttä isännöitsijään, kun:
- 1. jos huoltoyhtiö ei ole reagoinut kohtuullisessa ajassa korjauspyyntöihin tai huoltoyhtiö laiminlyö huoltovelvoitteitaan (lumityöt, siivous, hiekoitus ja muut vastaavat työt)
- 2. Mahdollisissa häiriöasioissa tai riitatilanteissa
3. Kaikissa huoneistokorjauksissa ja -tarkistuksissa
4. jos haluat itse remontoida tai tehdä asunnossa muutostöitä tai lisäasennuksia
5. jos epäilet, että kodissasi on kosteusvauriota tai huomaat vikoja, jotka aiheuttavat vaaraa asukkaille tai kiinteistölle ilmoita niistä viivytyksettä huoltoyhtiön lisäksi isännöitsijälle
Ilmoita näistä asioista välittömästi huoltoon/isännöitsijälle:
- 1. Jokin putki tai hana vuotaa asunnossa. Ilmoita vuodosta aina, vaikka se olisi pieni.
- 2. Avain on kadonnut.
Tuloilmoitus huoltoyhtiöön
Kun muutat taloon, tee tuloilmoitus huoltoyhtiöön sekä isännöitsijälle. Näin oveen ja postiluukkuun saadaan oikeat nimet.
Pysäköinti ja autopaikat
Jokaisen taloyhtiön pihalla on runsaasti autopaikkoja. Mikäli haluat oman sähköllisen autopaikan ole yhteydessä isännöitsijään / vuokranantajaan.
Talonetti
Joissain taloissa on taloyhtiön oma nettiyhteys. Talosivuilta löytyy tarkempia ohjeita netin palveluntarjoajasta.
Varastot
Jokaiselle asunnolle kuuluu irtaimistovarasto. Joissain taloissa on mahdollista vuokrata lisävarastotilaa. Näistä kannattaa kysyä suoraan vuokrantajalta.
Saunavuoro
Mikäli haluat saunavuoron vapaat vuorot löydät saunan ovesta kuten myös ohjeet vuoron varaamiseen. Ilmoita haluamasi vuoro isännöitsijälle ja / tai huoltoyhtiöölle.
Saunavuoron hinnat vaihtelevat taloittain.
Joissain taloissa on tarjolla myös lenkkisauna omien saunavuorojen lisäksi.
Vuokranmaksu
Vuokranmaksupäivä on jokaisen kuukauden 5. päivä.
Mikäli vuokranmaksu viivästyy tai haluat keskustella maksuista ole viipymättä yhteydessä vuokranantajaan.
Järjestyssäännöt
Palovaroitin
Paristokäyttöisen palovaroittimen asentaminen on aina asukkaan vastuulla. Sen toimivuus tulisi tarkastaa riittävän usein, esimerkiksi kuukauden välein. Palovaroittimia tulisi olla yksi 60 asuinneliötä kohden. Palovaroittimen toiminnan voi testata painamalla varoittimessa olevaa nappia pohjassa noin viiden sekunnin ajan, jolloin se antaa toimiessaan hälytysäänen.
Kadonnut avain
Kadonneesta avaimesta on aina ilmoitettava viipymättä vuokranantajalle.
Kadonneen avaimen tilalle toimitetaan uusi avain, josta laskutetaan avaimen teettämisen / toimittamisen hinta. Jos kadonneesta avaimesta tehdään lasku poismuuton yhteydessä maksu pidätetään vakuudeltasi tai mikäli vakuutta ei ole se laskutetaan erikseen.
Turvallisuussyistä lukko saatetaan joutua sarjoittamaan uudelleen. Asukas vastaa sarjoituksesta ja/tai uudesta avaimesta koituvista kustannuksista.
Lisäavaimet
Asuntoon on tilattavissa lisäavaimia erillisveloitusta vastaan. Mikäli haluat lisäavaimia ole yhteydessä isännöitsijään / vuokranantajaan.
Asunnon asukkaiden määrä muuttuu
Asunnon asukkaiden määrän muuttuessa vuokralaisen on ilmoitettava muutoksista vuokranantajalle ja huoltoyhtiölle. Asukkaiden määrän muutos vaikuttaa esimerkiksi vesimaksun määrään, ovessa oleviin nimiin ja oven avaamiseen avaimen jäädessä sisään. Näistä on hyvä tiedottaa vuokranantajan edustajaa ja huoltoa, että esimerkiksi pääsee sisälle avaimien unohtuessa kotiin. Asunnon ovea ei voi avata, mikäli asukas ei ole tehnyt muuttoilmoitusta vuokranantajalle.
Häiriöt
Joskus taloissa ilmenee häiriöitä. Ensisijaisesti asia pyritään ratkaisemaan asianomaisen henkilön kanssa neuvottelemalla. Mikäli häiriöt jatkuu ja ovat pitkäkestoisia, tulee tästä ilmoittaa vuokranantajalle / isännöitsijälle täyttämällä häiriöilmoitus.
Asuntoon tehtävät kiinnittykset
Kaikista huoneistoon tehtävistä muutoksista ja järeämmistä kiinnityksistä tulee aina sopia vuokranantajan edustajan kanssa jo ennen tarvikkeiden hankintaa ja asentamista.
Joissakin asunnoissa on rajoitteita asunnon seiniin kiinnitettävissä asioissa: esimerkiksi seinään kiinnitettävät taulutelevisiot tai järeitä kiinnityksiä vaativat hyllyt voivat olla kielletty. Lisäantennien asentaminen parvekkeelle tai ikkunan ulkopuolelle, ovikellon muuttaminen, kilpien ja ilmoitusten kiinnittäminen oviin ja liesituulettimen liittäminen ilmanvaihtokanavaan ovat puolestaan aina kielletty.
Kylpyhuoneessa / WC-tilassa vesieristeen läpi tehtävät kiinnitykset on suunniteltava asunnon omistajan kanssa, ja niiden itse tekeminen ilman lupaa on kielletty.
Näiden lisäksi vuokralaisen on aina kysyttävä lupa esimerkiksi säleverhojen, lisäverhotankojen, varmuusketjun, ovisilmän, lisä- ja turvalukkojen asentamiseen sekä lisäavaimien teettämiseen.
Lisävarusteita ei pois muutettaessa saa irrottaa ja ottaa mukaan, vaan ne tulee jättää paikoilleen, jollei muuta ole sovittu.
Vuokranantaja ei ole poismuuton yhteydessä velvollinen suorittamaan niistä korvausta vuokralaiselle.
Omatoimiremontti
Jos kotisi on muuten hyvässä kunnossa, mutta haluaisit tehdä siitä enemmän itsesi näköisen, ota yhteyttä vuokranantajaan ja voit saada veloituksetta käyttöösi maalaussetin tai neuvotella muista vaihtoehdoista.
Halutessasi voit myös pyytää lupaa kattavampaan omatoimiremonttiin, mikäli asunto ei ole hiljattain peruskorjattu. Omatoimiremontti on aina omakustanteinen ja käytettäviin materiaaleihin voi itse vaikuttaa. Ilmoita halukkuutesi omatoimiremonttiin olemalla yhteydessä vuokranantajaan tai täyttämällä kodin kehitysehdotus sähköisesti.
Omatoimremonteista on aina oltava yhteydessä vuokranantajaan
Ali- ja jälleenvuokraus
Jos asunto luovutetaan toisen käyttöön tai vuokrataan eteenpäin, puhutaan alivuokrauksesta tai jälleenvuokrauksesta.
ALIVUOKRAUS
Alivuokrauksessa päävuokralainen ja alivuokralainen asuvat samassa asunnossa. Päävuokralainen luovuttaa osan itse vuokraamastaan asunnosta toisen henkilön asumiskäyttöön vastiketta vastaan. Vuokralainen saa luovuttaa enintään puolet huoneistosta toisen käytettäväksi asumiseen ilman vuokranantajan lupaa edellyttäen, että alivuokrauksesta ei aiheudu huomattavaa haittaa tai häiriötä vuokranantajalle. Yksiöön ei kuitenkaan voi ottaa alivuokralaista.Vastuu asunnosta on päävuokralaisella. Kun päävuokrasuhde päättyy, päättyy myös alivuokrasuhde.
JÄLLEENVUOKRAUS
Huoneiston jälleenvuokraus ei ole sallittua. Airbnb- ja vastaava lyhytaikainenkin vuokraus on jälleenvuokrausta eikä siten sallittua. Jälleenvuokraus on peruste vuokrasopimuksen purkamiselle.
Voisin tehdä omatoimiremontin?
Remontoi kotia mieleiseksi ja paranna viihtyvyyttä entisestään.
Täytä kodin kehitysehdotus ja katsotaan miten asian kanssa edetään.
Nyt kyllä naapuri häiritsee...
Talossa pitää olla rauhallista ja mukavaa asua. Mikäli naapurin äänet eivät kuulu normaaliin elämään, ovat toistuvia ja ne jatkuvat pitkään, tee ilmoitus asiasta meille.
Kysymys vuokranmaksusta?
Vuokranmaksutietosi saat selville laittamalla sähköpostia meille päin. Myös omasta verkkopankista voit tutkia onko vuokrat maksettuna
Tekisin vikailmoituksen?
Ilmoita viasta suoraan oman talosi huoltoyhtiölle, jonka yhteystiedot löydät rappukäytävän ilmoitustaululta.
Kiireellisissä asioissa voit myös soittaa suoraan talosi yhteyshenkilölle.
Vinkkejä järkevään asumiseen ja kierrätykseen?
Miten säästää rahaa ja parantaa viihtyvyyttä? Lue kestävän asumisen teesit ja olet askeleen muita edellä.
Usein kysytyt kysymykset
2. Pois muuttaessa
Irtisanominen
Irtisanomisilmoitus tulee tehdä aina kirjallisesti. Voit irtisanoa vuokrasopimuksen sähköisesti täällä, ja asia tulee hoidettua lakien ja säädösten mukaisesti, ja vielä nopeasti.
Mikäli sähköinen irtisanominen ei onnistu, niin ole yhteydessä vuokranantajaan esimerkiksi puhelimitse.
Loppusiivous
Asianmukainen loppusiivous on poismuuttavan asukkaan velvollisuus ja edellytys vakuuden täysmääriselle palautukselle. Tarkemmat ja helpot ohjeet hyvin tehtyyn loppusiivoukseen löydät täältä.
Muuttopäivä
Meillä vuokra-asunnon sisäänmuuttopäivä on useimmiten kuun ensimmäinen päivä. Tarkista kuitenkin aina tarkka päivä sopimusta tehdessäsi.
Poismuuttopäivä on sopimuksen päättymispäivä.
Muuttopäivissä on monesti joustoa, joten kannattaa neuvotella itselleen hyvät muuttopäivät vuokranantajan kanssa, jos suinkin mahdollista.
Vuokravakuuden palauttaminen
Vuokravakuus palautetaan normaalitilanteessa viimeistään 14 päivää vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen, kun asunnossa on tehty asuntotarkastus.
Vuokravakuus palautetaan täysimääräisesti mikäli seuraavat asiat täyttyvät:
- Ei maksamattomia vuokria
- Asunto on siivottu muuttosiivousohjeiden mukaisesti
- Asunto on kunnossa ja asunnossa on vain tavanomaiseksi luokiteltavaa kulumista
- Asunto ja sen yhteyteen kuuluvat varastot ja parvekkeet on tyhjennetty ja siivottu asianmukaisesti
- Kaikki avaimet on palautettu
- Asukas on noudattanut vuokrasopimusta (mm. tupakointikielto)
Yleisimpiä syitä vakuuden realisointiin ovat puutteellinen loppusiivous, asuntoon jätetty irtaimisto tai maksamattomat vuokrat.
Loppusiivous on lähtevän vuokralaisen vastuulla
Miten teen hyvän loppusiivouksen ja varmistan vakuuden täysimääräisen palautuksen.
Lue kattavat ohjeet onnistuneeseen loppusiivoukseen.
Elämässä eteenpäin
Joskus pitää muuttaa ja mennä elämässä eteenpäin.
Tee sähköinen allekirjoitus kädenkäänteessä ja muutto voi alkaa.
Jäikö jokin asia askarruttamaan?
Meille saa aina soittaa, laittaa viestiä tai nykäistä vaikkapa hihasta. Parhaiten asiat etenevät viestillä tai sähköpostilla, niin pystymme ohjaamaan asian heti oikealle taholle hoidettavaksi.